Header Header Header

Eigenwijs is de peuteropvang in Woudenberg, waar alle kinderen welkom zijn. Aan de Europaweg 6 in Woudenberg ondersteunen we kinderen in hun ontwikkeling. Dit doen we met een flinke dosis enthousiasme en door betrokken te zijn bij de peuters en hun ouders. We werken met de VVE-methode Piramide, waarbij thema’s en een vast ritme centraal staan. Kortgezegd is je peuter bij ons aan je juiste adres, omdat:

  • We hebben een professioneel en ervaren team

  • We werken met Piramide

  • We werken met groepen peuters van (ongeveer) dezelfde leeftijd (horizontale groepen).

  • Maximaal 16 kinderen per groep, zodat we elk kind de aandacht kunnen geven die het verdient.

  • We zijn er ook voor peuters met een VVE-indicatie.

Op onze website kun je nog meer lezen over VVE, onze werkwijze en over starten van je peuter op de peuteropvang. Wil je liever langskomen of contact met ons opnemen? Kijk dan even op de contactpagina.

Peuteropvang vs. Peuterspeelzaal

Wat is het verschil tussen een peuterspeelzaal en een peuteropvang? Eigenlijk niets. Alleen door wijzigingen in de politiek verdwijnen de peuterspeelzalen. Je kunt Peuteropvang Eigenwijs zien als een peuterspeelzaal in Woudenberg. Alleen de tarieven worden anders, omdat kinderopvangtoeslag ook geldt voor de peuteropvang. Hierop zijn onze tarieven dan ook gebaseerd. Voor de rest zijn peuterspeelzaal en peuteropvang gelijk.

Alles over VVE

VVE staat voor Vroege Voorschoolse Educatie. Dit is een verzamelnaam voor het ondersteunen van de ontwikkeling van jonge kinderen, door middel van een bepaalde methode of een bepaald systeem. Peuteropvang Eigenwijs werkt met de methode ‘Piramide’. Deze methode heeft een doorgaande lijn met methoden die ze in op veel basisscholen gebruiken. Hierdoor heeft onze peuteropvang een goede aansluiting met de basisscholen.

Wat is Piramide?

Piramide is een VVE-methode die ontwikkeld is door het CITO, waarbij de ontwikkeling van de peuter centraal staat. Voor alle kinderen, dus ook voor de kinderen die meer uitdaging nodig hebben en de kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Piramide werkt met verschillende thema’s, onder andere welkom op de peuteropvang, herfst, lente, kunst en familie. In deze thema’s komen verschillende ontwikkelingsgebieden naar voren, zoals de motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, de creatieve ontwikkeling en de taalontwikkeling. Elk thema bestaat uit een blok van vier weken, waarin steeds de volgorde oriënteren, demonstreren, verbreden en verdiepen wordt aangehouden. Op de groep is het thema terug te zien in de verschillende hoeken, in de liedjes die we zingen en in de activiteiten die we met de kinderen doen. Ook staat ieder thema een nieuw woordpakket centraal.

In deze brochure over Piramide kunt u meer lezen over deze VVE-methode.

*Let op, u heeft Adobe Reader (of een andere PDF-reader) nodig om deze bestanden te openen. Heeft u deze nog niet? Klik dan op de onderstaande afbeelding om Adobe Reader te downloaden.

VVE-indicatie

Het kan zijn dat uw kind een VVE-indicatie heeft gekregen van het consultatiebureau. In dat geval heeft het consultatiebureau een achterstand opgemerkt, waarvoor extra ondersteuning van de peuteropvang nodig is. Voor kinderen met zo’n indicatie hebben we zogenaamde VVE-plekken. Peuters met een VVE-plek komen vier dagdelen per week en krijgen extra ondersteuning, om zo de achterstand zoveel mogelijk weg te werken. We gaan voor een zo goed mogelijke start op de basisschool

Onze werkwijze

Op onze peuteropvang vinden we het belangrijk om een veilige en stabiele omgeving te bieden voor peuters. Dit doen we onder andere door te werken met stamgroepen, vaste leidsters en de thematische werkwijze van Piramide.

Professionele betrokken leidsters

Op de groep ziet u eigenlijk altijd dezelfde gezichten. Ons team bestaat uit betrokken en gekwalificeerde leidsters die graag plezier maken met de kinderen om hen te helpen in hun ontwikkeling. Meer lezen over onze leidsters en onze eigenaar? Kijk dan even bij het team.

Vier stamgroepen

Op de peuteropvang in Woudenberg werken we met twee zogenaamde horizontale leeftijdsgroepen. Dit houdt in dat de jongste peuters in de ochtendgroep zitten (twee- tot driejarigen) en de oudste peuters in de middaggroep (drie- tot vierjarigen). Kinderen beginnen dus op de maandag- en woensdagochtend of de dinsdag- en donderdagochtend en stromen vanaf drie jaar door naar de maandag- en woensdagmiddag en de dinsdag- en donderdagmiddag. Zo’n groep (bijvoorbeeld de maandag- en woensdagochtendgroep) noemen we een stamgroep. Elke stamgroep heeft zoveel mogelijk dezelfde leidsters en is een eigen ‘klasje’ met maximaal 16 peuters.

Kinderen met een VVE-indicatie vormen de uitzondering op de regel. Zij komen namelijk vier dagdelen in de week, waardoor zij in twee stampgroepen zitten.

Thematisch werken met Piramide

Bij Peuteropvang Eigenwijs werken we met de VVE-methode Piramide. Dit houdt in dat onze dag volgens een vaste structuur verloopt en we werken met thema’s. Kinderen leren de structuur van hun dagdeel herkennen en vinden daar houvast in. Ook de thema’s verlopen volgens een vaste volgorde. Het zijn blokken van vier weken. De eerste week oriënteren we ons op het thema. Wat hoort hier allemaal bij? De tweede week staat demonstreren centraal. In de derde week gaan we de kennis van de kinderen verbreden en in de laatste week staat het verdiepen van de kennis centraal.

Elk thema werkt aan verschillende ontwikkelingsgebieden, onder andere denkontwikkeling, motorische ontwikkeling, creatieve ontwikkeling, taalontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling komen aan bod. In deze brochure kunt u meer lezen over Piramide.

Op de groep is het thema altijd terug te zien in de verschillende hoeken, in de activiteiten die we ondernemen en de knutsels die we maken. Ook staat ieder thema een nieuw woordpakket centraal.

Beleven in plaats van ‘bezigheidstherapie’.

Het is belangrijk om te weten dat belevenissen en ervaringen centraal staan bij Piramide. Simpele plak-en-knipwerkjes komen dan ook veel minder voor dan op de traditionele peuterspeelzaal. Daarvoor in de plaats komen wel springen in bergen met bladeren, met je vingers in de verf om te voelen hoe dat is en wandelingen door de wijk om het thema verkeer tot leven te brengen.

Contact opnemen of al inschrijven?

Enthousiast geworden van onze werkwijze? Hier kunt u uw peuter opgeven voor onze vrolijke peuteropvang. Heeft u nog vragen of wilt u ergens meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Starten op de peuteropvang

Kinderen mogen op de peuteropvang starten wanneer ze twee jaar en drie maanden zijn. Net voor peuters deze leeftijd bereiken of wanneer er plek is, nemen we contact met u op voor een intakegesprek.

Tijdens dit gesprek komt u alvast een kijkje nemen op de peuteropvang. Uw peuter mag gewoon mee en kan alvast even wennen aan de locatie en de andere kinderen. In het intakegesprek vertellen wij wat meer over onze peuteropvang en horen we graag meer over uw kind. Na dit gesprek kan uw kind snel starten op de peuterspeelzaal.

De eerste dag

Veel kinderen (en ouders;)) vinden de eerste dag op de peuteropvang toch een beetje spannend. Daarom mag u de eerste dag wat later komen, zodat jullie niet in de drukte binnenkomen. U kunt uw kind even op weg helpen om vervolgens afscheid te nemen. Het kan zijn dat uw kind gaat huilen of boos wordt, dit gebeurt vaker. Een van ons houdt uw kind extra in de gaten de eerste dagen. Als het echt niet gaat, dan bellen we of u hem/haar weer komt halen. Wanneer kinderen veel moeite hebben met wennen, dan breiden we de tijd dat het kind op de peuterspeelzaal is langzaam uit.

Ook een plekje bij Peuteropvang Eigenwijs?

Wilt u graag dat uw peuter bij ons komt spelen? Vul dan ons inschrijfformulier in. U betaalt bij ons geen inschrijfgeld. Ook als uw kind nog geen twee jaar en drie maanden is, kunt u hem of haar alvast inschrijven. Hij of zij komt dan op onze wachtlijst. Kinderen die langer ingeschreven staan, worden eerder geplaatst.

Contact opnemen

Voor meer informatie, vragen over de wachtlijst of een andere vraag kunt u contact met ons opnemen. Kijk even op onze contactpagina.